Een mens die in staat is om zijn behoeften in harmonie met de omgeving te vervullen, zal zich gezond en evenwichtig voelen.

 
     
 

Balans

Levenskunst

Elke mens maakt in zijn leven perioden door waarin hij onder druk staat. Perioden waarin het werk extra veel van je vraagt of je privéleven extra intensief is. Kinderen die je aandacht opeisen, een traumatische ervaring, een wankele relatie met je collega’s, ouders, partner of ‘gewoon’ met jezelf. Dan krijg je last van stress en burn-out. Hoe doorbreek je de spiraal van stress, verhoogde adrenalineniveau ’s en klachten als slapeloosheid, depressie en angst?

 

De praktijk

De klachten verdwijnen door het vinden van een nieuwe balans. Vizier heeft een ruime kennis en ervaring om hierbij te helpen en integreert principes uit onder andere de revalidatiegeneeskunde, natuurgeneeskunde, Human Givensbenadering, Davis Methode, NLP, en mindfulness.

Behalve de ratio spelen ook voeding en lichaamsbeweging hier een belangrijke rol in. Kortdurende begeleiding is vrijwel altijd voldoende voor het vinden van een nieuw perspectief in je leven en het beleven van plezier aan het leven van alledag.

 

Natuurlijke behoeften

De mens komt ter wereld met aangeboren instinctieve patronen, die tot uiting komen als fysieke en emotionele behoeften. We beschikken ook over eigenschappen, talenten, om deze behoeften te kunnen vervullen en ons leven vorm te geven.

Wanneer je emotionele behoeften niet beantwoord worden, of als je je talenten niet kunt gebruiken, raak je ‘uit balans’. Dan is het zaak om te zoeken naar waar het misloopt: welke behoefte blijft onvervuld, en hoe kun je daar iets aan doen?

Doe alvast de stresstest!

 

Emotiebrein en stress

Als je in een bedreigende situatie belandt, gaat in het emotiebrein het ‘rookalarm’ af: het brein produceert een fikse stoot adrenaline die het lichaam in staat stelt te vechten of te vluchten. Dit is de (onbewuste) vecht-of-vlucht-respons.

 

Vals alarm

Soms gaan je hersenen zich gedragen als een te gevoelig afgesteld rookalarm; het gaat af terwijl daar geen noodzaak voor is. De vecht-of-vlucht-respons wordt ten onrechte geactiveerd, met alle nare bijkomende symptomen van dien: hartkloppingen, versnelde ademhaling, misselijkheid en duizeligheid.

Je voelt je gespannen en opgewonden. Genuanceerd nadenken is er dan niet meer bij.